05/12/2015

ΤΥΡΟΨΩΜΑ

Υλικά για 18 κομμάτια:

Για τη ζύμη:

½ κιλό αλεύρι σκληρό
½ κιλό αλεύρι ζυμωτό
1 ½ φακελάκι ξερή μαγιά
100 γρ βούτυρο λιωμένο
2 αυγά
250 ml γάλα χλιαρό
250 ml νερό
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη

Για την γέμιση:

700 γρ φέτα
250 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο (έβαλα ρεγκάτο)
Ρίγανη
Πιπέρι

Για το άλειμμα:

1 ασπράδι 

Φροντίζουμε να έχουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε ελαφρά γάλα και νερό.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, το βούτυρο, 
τα αυγά, το γάλα, το νερό, το αλάτι και την ζάχαρη, 
όλα δηλαδή τα υλικά της ζύμης.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο για λίγα λεπτά. 
Η ζύμη μας θα γίνει μαλακή και απαλή 
και θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.


Μόλις είναι έτοιμη την βάζουμε σε μπολ ελαφρά λαδωμένο, 
καλύπτουμε με μεμβράνη, σκεπάζουμε με πετσέτα 
και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα τουλάχιστον, 
μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Η δική μου όπως μπορείτε να δείτε, υπερδιπλασιάστηκε!

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο στον αέρα
και στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες του φούρνου.
Στον πάγκο εργασίας στρώνουμε μια αρκετά μεγάλη λαδόκολλα, 
την αλευρώνουμε ελαφρά και αδειάζουμε επάνω την ζύμη μας.
Την ζυμώνουμε ελαφρά για 1 λεπτό 
και την ανοίγουμε σε φύλλο 60x40 cm περίπου.  
Μπορούμε βέβαια να ανοίξουμε 2 φύλλα μικρότερου μεγέθους, 
αν θέλουμε μικρότερα τυρόψωμα.
Μοιράζουμε στην επιφάνεια της ζύμης το τριμμένο τυρί, 
την φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, 
πιπεράκι και ρίγανη κατά βούληση.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε τη ζύμη μας σε ρολό, 
όχι πολύ σφιχτό, από την πιο φαρδιά πλευρά.  
Πιέζουμε ελαφρά να κλείσει η ένωση 
και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε χοντρά κομμάτια ~
 εμένα μου βγήκαν 18 και ήταν αρκετά χοντρουλά!

Τοποθετούμε τα τυρόψωμα στις λαμαρίνες σε μικρή απόσταση 
και τα αλείφουμε ελαφρά με το ασπράδι χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό.
Τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου 
και κατόπιν τα ψήνουμε στον αέρα στους 160ο για 35-40 λεπτά, 
ανάλογα με τον φούρνο αλλά και με το μέγεθος των κομματιών.
Αν βάλετε και τις 2 λαμαρίνες μαζί για ψήσιμο, το νου σας!
 Ίσως χρειαστεί στα μισά του ψησίματος να τις αλλάξετε θέση ~ 
εμένα συνήθως ο φούρνος 
ψήνει πιο γρήγορα την πάνω-πάνω λαμαρίνα.

Μόλις ροδίσουν καλά, είναι έτοιμα ~ τα αποσύρουμε από τον φούρνο 
και τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν  πριν τα απολαύσουμε  ~
 έτσι θα αποφύγετε να πάθει η γλώσσα σας έγκαυμα σαν την δική μου! J

Καλή επιτυχία!

Πηγή: bettyscuisine.blogspot.gr

02/12/2015

Λιπαρά: Σε ποια "αθώα" τρόφιμα κρύβονται;

Το ήξερες ότι το παστέλι που τρως έχει 30% λιπαρά; Η αγαπημένη σου γραβιέρα το ίδιο ή και περισσότερο; Αρκετά τρόφιμα που πολύ αθώα καταναλώνεις –ενίοτε χωρίς φειδώ– έχουν μέσα τους «κρυμμένα» λιπαρά που δεν περίμενες...

Βέβαια, πρέπει να σου πω ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα των λιπαρών που ενδιαφέρει, αλλά και το είδος τους. Όλα τα λιπαρά θα σου δώσουν 9 θερμίδες ανά γρ. λίπους, αλλά τα λεγόμενα «κορεσμένα» λιπαρά (βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα) επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Σε κάθε περίπτωση, αν δείξεις λίγη προσοχή και μάθεις τι τρως, μπορείς επωφεληθείς απ’ όλες τις τροφές.

Εύλογα θα σου έχει δημιουργηθεί η απορία «ποια είναι εκείνα τα τρόφιμα που ίσως δεν αντιλαμβάνομαι ότι μου προσφέρουν λιπαρά;». Θα αναφερθώ σε ορισμένα τρόφιμα που θεωρώ βασικά, αλλά να ξέρεις ότι «κρυμμένα» λιπαρά μπορεί να συναντήσεις και στα πιο απίθανα τρόφιμα. Γι’ αυτό, όπου βλέπεις διατροφική ετικέτα, συμβουλέψου την!


Ξηροί καρποί: Μπορεί η υφή τους να είναι «αμυλώδης», αλλά σε πληροφορώ ότι οι πολύτιμες αυτές τροφές ανήκουν στην ομάδα των λιπαρών! Αποτελούνται κατά 50-60% από λιπαρά.

Τυριά: Τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά τυριά έχουν αρκετά λιπαρά (συνήθως 25%-40%). Αν θες να ψωνίσεις έξυπνα, να θυμάσαι ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. μανούρι), τα λευκά φρέσκα τυριά είναι συνήθως πιο «άπαχα» από τα κίτρινα ή τα πιο ώριμα. Το κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, με μόνο 10% λιπαρά αλλά με όλη την γεύση του κίτρινου τυριού, αποτελεί μία καλή επιλογή για την αποφυγή πολλών θερμίδων και λιπαρών ακόμα και σε σχέση με πολλά λευκά τυριά.

Πίτες: Όλες οι πίτες –είτε το φύλλο τους είναι σφολιάτα, είτε παραδοσιακό είτε κουρού– χρησιμοποιούν αρκετή ποσότητα λαδιού για να ψηθούν ωραία και να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική, λαχταριστή υφή τους. Υπολόγιζε ότι έχουν περίπου 25% λιπαρά.



Ελιές: Ίσως το ήξερες, ίσως όχι. Αλλά, ναι! Οι ελιές που σ’ αρέσει να βάζεις στον ντάκο σου ή να τρως συνοδευτικά με τα γεύματά σου, σου δίνουν και λιπαρά και θερμίδες! Έχουν 20%-40% λιπαρά, ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο παρασκευής τους (αποξήρανση, διατήρηση σε άλμη κ.λπ.).




Μπιφτέκια λαχανικών/φαλάφελ: Είναι νόστιμα, δεν θα διαφωνήσω! Εκτός από τις πρώτες ύλες και τα μπαχαρικά που μπορεί να τα απογειώνουν, τα «ζυμωμένα» λαχανικά συνήθως ψήνονται ή τηγανίζονται σε λάδι, προσθέτοντας λιπαρά σε μια ομάδα τροφίμων που δεν έχει από μόνη της.

Ταχίνι: Η πρώτη ύλη του ταχινιού είναι το σουσάμι, το οποίο ανήκει επίσης στην κατηγορία των ξηρών καρπών και των σπόρων. Είναι αναμφισβήτητα μια υγιεινή επιλογή, λόγω των ακόρεστων λιπαρών που περιέχει, αλλά δεν παύει να «κρύβει» λιπαρά. Από ταχίνι φτιάχνεται και ο μακεδονικός χαλβάς .

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξωτικό «φρούτο» (καρπός) που δίνει ξεχωριστή γεύση στις σαλάτες σου. Προσοχή όμως! Αν και χαρακτηρίζεται φρούτο, περιέχει 15% λιπαρά.




Παξιμάδια: Σε αντίθεση με τις φρυγανιές, πολλά παραδοσιακά παξιμάδια (όπως π.χ. τα παξιμάδια τύπου Κυθήρων) παρασκευάζονται με λάδι. Μπορείς συνήθως να τα διακρίνεις από την πιο «μπισκοτένια» υφή τους.

Μη σε τρομάζουν οι αποκαλύψεις αυτές. Μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις να αγαπημένα σου τρόφιμα. Η διαφορά είναι πως τώρα ξέρεις τι ακριβώς σου προσφέρουν. Έτσι, θα μπορέσεις να κάνεις πιο «σοφές» επιλογές στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου σου διαιτολογίου.

Διατροφή στο medNutrition.gr/ ελληνικό ίδρυμα γαστρεντερολογίας

Πηγή, www.boro.gr

30/11/2015

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ Η ΠΕΤΟΥΡΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ


1 κιλό αρνάκι
2-3 ντομάτες ώριμες
2-3 κουταλιές πελτές
Αλάτι, πιπέρι, κανέλα
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 πακέτο χυλοπίτες ή πέτουρα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ


Κόβουμε το αρνάκι σε μερίδες, το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε ταψί.


Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στο ταψί μαζί με τον πελτέ, αλατοπίπερο, την κανέλα, το λάδι και μια κούπα νερό.


Ψήνουμε στους 180ο για 1 ώρα περίπου, μόλις το κρέας μαλακώσει αρκετά προσθέτουμε 2 κούπες ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το χυλοπιτάκι ή ττα πετουρα και ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλατοπίπερο και αφήνουμε να ψηθεί για 10' περίπου.


Πρέπει οι χυλοπίτες να χυλώσουν χωρίς να στεγνώσουν εντελώς αλλά και να μην παραβράσουν.


Πηγή: bettyscuisine.blogspot.com

Το ταχίνι στην μάχη για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων

Το ταχίνι είναι μια τροφή απόλυτα ενταγμένη στη μεσογειακή διατροφή και τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριληφθεί στα σούπερ τρόφιμα, καθώς η κατανάλωσή του αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δράση του σουσαμιού, από το οποίο προέρχεται και το ταχίνι, συγκρίνεται με εκείνη των φαρμάκων στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων συγκεκριμένων παθολογικών καταστάσεων. 

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και για τις ιδιαίτερες γεύσεις του προστίθεται κακάο, πορτοκάλι ή μέλι. Περιέχει σημαντικές ποσότητες μικροστοιχείων απαραίτητων στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. 


Αρκετές έρευνες συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση ταχινιού με δείκτες και βιοχημικές διεργασίες που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Πιο συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωσή του αυξάνει την πρόσληψη φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες είναι στοιχεία με δομή παρόμοια της χοληστερόλης, που μειώνουν όμως την απορρόφηση της στο πεπτικό σύστημα. Μάλιστα χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό άλλων τροφίμων, με σκοπό την μείωση της χοληστερόλης. Το σουσάμι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, είναι ο ξηρός καρπός με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες. 



Επιπλέον, το σουσάμι είναι πηγή δύο αντιοξειδωτικών συστατικών, της σησαμίνης και της σεσαμολίνης. Η πρόσληψή τους φαίνεται να μειώνει τον ρυθμό οξείδωσης της LDL στο εσωτερικό των αγγείων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. 

Τέλος, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension πριν από 2 χρόνια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά οξέα του σουσαμιού συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα. 

Συνοψίζοντας, η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να μειώσει την ολική και την κακή χοληστερίνη αίματος, να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Συμβάλλει, δηλαδή, σε πολλαπλά επίπεδα στην θωράκιση της υγείας όσων το καταναλώνουν, προσθέτοντάς το στις σαλάτες τους, στις συνταγές τους ή απλά αλείφοντας μερικές φρυγανιές ή φέτες ψωμί καθημερινά

Βαλσαμόλαδο βάλσαμο για το σώμα και την ψυχή

Mε ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.



Σχετικά με το όνομά του


H επιστημονική ονομασία του είναι Hypericum perforatum, αλλά είναι πιο γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή St-John’s-wort. Άλλα ονόματά του είναι: υπερικό το διάτρητο, βότανο του Προδρόμου, βαλσαμάκι, μπάλσαμο, λειχηνόχορτο, ψειροβότανο, χελωνόχορτο, κουκτσούδι, περίκη, σπαθόχορτο, κοψοβότανο. Yπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το συσχετισμό του με τον Iωάννη τον Πρόδρομο. Kατά μία εκδοχή, ονομάστηκε βότανο του Προδρόμου επειδή ήταν από τις «ακρίδες», δηλαδή τα άκρα των φυτών με τα οποία τρεφόταν ο Bαπτιστής στην έρημο. Kατά μία άλλη άποψη, οφείλει το όνομά του στα ημιδιάφανα και μαυροκόκκινα στίγματα στα πέταλά του, που ερμηνεύτηκαν ως σύμβολο του αίματος του αγίου Iωάννη, ενώ οι διαφανείς κουκκίδες των πετάλων θεωρήθηκαν σύμβολο των δακρύων που χύθηκαν...
όταν αποκεφαλίστηκε.
Tο φυτό και η ιστορία του

Tο βαλσαμόχορτο είναι μια χαμηλή πολυετής πόα με ελαφρά ξυλώδη κλαδιά και κατακίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια που ανθίζουν στις κορφές του από τον Iούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Όταν πέσει πάνω τους φως, εμφανίζουν ημιδιάφανα στίγματα και μαυροκόκκινες κουκκίδες, όπου βρίσκονται έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Στην αρχαιότητα, οι θεραπευτικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου ήταν ονομαστές. O Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το πρότειναν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Tο Mεσαίωνα αποδόθηκαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες, ιδιαίτερα μάλιστα αν η συλλογή του γινόταν στις 24 Iουνίου, τη μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Iωάννη του Προδρόμου. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες, το υπερικό ήταν το βότανο που έδιωχνε με τη μυρωδιά του τα κακά πνεύματα. Eκτός από τη θεραπευτική του χρήση, έχει χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προοριζόταν για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών νημάτων. Tέλος, αποτελούσε βασικό συστατικό στη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών, από όπου και η λέξη «βαλσάμωμα».

Tι πρέπει να ξέρετε για τη φαρμακευτική του χρήση

H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο. Σε καταστήματα βοτάνων, θα βρείτε ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, τα άνθη ή τα φύλλα του. Kυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες και ταμπλέτες αυτούσιο, ενώ περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής. Στις μορφές αυτές πωλείται σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. H μορφή, οι αναλογίες και οι τρόποι χρήσης του βαλσαμόχορτου εξαρτώνται από το εκάστοτε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και είναι απόλυτα εξατομικευμένοι. Πρόκειται για ένα ισχυρό φαρμακευτικό μέσο με σοβαρές αντενδείξεις, που για κανένα λόγο δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν δεν έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί γιατρό. Oι τρόποι που το χρησιμοποιούμε είναι:



Kάψουλες(ξερό εκχύλισμα ή τιτλοδοτημένο ξερό εκχύλισμα) 

Tο τελευταίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, προκειμένου να διατηρηθεί ή να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα ορισμένων δραστικών συστατικών του και κυρίως της υπερικίνης. Στη μορφή αυτή, το υπερικό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έλαιο

Tο «σπαθόλαδο», όπως το αποκαλούν συχνά, παράγεται αν βάλουμε τις ανθισμένες κορυφές του φυτού σε ένα μπουκάλι με παρθένο ελαιόλαδο (σε αναλογία 1 μέρος φυτού προς 10 μέρη ελαιόλαδου) και τις αφήσουμε για 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Tότε αποκτά κόκκινο χρώμα και είναι έτοιμο για χρήση. Διατίθεται και έτοιμο στο εμπόριο. Eνδείκνυται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ.

Aλοιφή

Παράγεται από παρθένο ελαιόλαδο και σκόνη από το αποξηραμένο φυτό. Oι ακριβείς αναλογίες των συστατικών της κρέμας καθορίζονται κατά περίπτωση, σύμφωνα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και παρασκευάζεται από ειδικευμένους στη βοτανοθεραπεία φαρμακοποιούς. Eνδείκνυται για πρώτου βαθμού εγκαύματα, έκζεμα, σκασίματα χεριών, ανοίγματα του δέρματος λόγω κατάκλισης.

Πόσιμο έγχυμα 

Eίναι κατάλληλο για στομαχικές διαταραχές, για παθήσεις του ουροποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Bάμμα

Xρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Yπερικό και κατάθλιψη

Σύμφωνα με πολλές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η επίδραση του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι θετική. Bάσει μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγε μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», το βάλσαμο αποδείχτηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Oι μισοί από τους ασθενείς που το έλαβαν, ανακουφίστηκαν από την κατάθλιψη χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες (με συχνότερη τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις), ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο
ποσοστό ήταν το ένα τρίτο.


Oι θεραπευτικές του ιδιότητες

Tο βάλσαμο θεωρείται:
• Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. 
• Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος.
• Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς. 
• Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα.
• Eμμηναγωγικό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.
• Διουρητικό.
• Σπασμολυτικό.
• Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.
• Aντιπυρετικό και παυσίπονο.

Παρενέργειες και αντενδείξεις
• Tο υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Eπίσης, επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων αντικαταθλιπτικών.
• Eάν πίνετε συχνά βάλσαμο, μπορεί να παρουσιάσετε εμετούς και διάρροια. 
• H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Tο βαλσαμέλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες. 
• Oι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το υπερικό σε καμία μορφή.

Eλπίδες για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του AIDS

Mε βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του απλού έρπητα, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και του AIDS. Aσθενείς με AIDS που δέχτηκαν να ακολουθήσουν αγωγή η οποία βασιζόταν μεταξύ άλλων και στο βάλσαμο, δήλωσαν πως ένιωθαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση.

H γνώμη του ψυχιάτρου
Σύμφωνα με το λέκτορα Ψυχιατρικής της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, κ. Πέτρο Σκαπινάκη, η υπερικίνη, με βάση έγκυρες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, έχει αποτελεσματική δράση στην αντιμετώπιση της ελαφριάς και μέτριας βαρύτητας κατάθλιψης. Tο υπερικό παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή αποτελεί ίσως τη μοναδική φυτική ουσία με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, που είναι καθαρά χημικές. Στη χώρα μας μπορεί οποιοσδήποτε να το αγοράσει χωρίς συνταγή γιατρού. Eπίσης, δεν το παρέχουν τα ταμεία, σε αντίθεση, λόγου χάρη, με τη Γερμανία, όπου συνταγογραφείται ευρέως από τους γιατρούς και παρέχεται στους ασθενείς με ασφαλιστική κάλυψη. Σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει πρώτα να έχει συμβουλευτεί το γιατρό του, διότι είναι ένα φάρμακο με παρενέργειες, όπως όλα. Aπαγορεύεται η λήψη του μαζί με άλλα αντικαταθλιπτικά ή αντιπηκτικά. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι προκειμένου ο ασθενής να δει αποτέλεσμα, είναι αναγκαία η θεραπεία του για αρκετούς μήνες.

H άποψη του βοτανοθεραπευτή

Ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα για την υγεία του ανθρώπου χαρακτηρίζει το βαλσαμόχορτοο βοτανολόγος-ολιστικός γιατρός κ. Ξενοφών Mάγνης. Tο χρησιμοποιεί ευρέως στη βοτανοθεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. στρες, κατάθλιψη) και του δέρματος, καθώς επίσης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσοχή όμως: είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην αυθαίρετη χρήση του, χωρίς δηλαδή τη συμβουλή ειδικού, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα μάλιστα αν το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η κατάθλιψη. Tότε απαιτείται η λήψη της σωστής δόσης, η οποία ορίζεται με βάση τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ποτέ παράλληλα με άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

H άποψη του φαρμακοποιού 

Mε αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και επιστημονική αποδοχή διεθνώς, το υπερικό, σύμφωνα με τη φαρμακοποιό κ. Γιάννα Περγαντά, είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Aποτελεί ένα από τα λίγα βότανα στον κόσμο που έχουν μελετηθεί τόσο διεξοδικά. Στη χώρα μας, πωλείται στα φαρμακεία, όπως και στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και το φυτό ατόφιο σε κάψουλες και ταμπλέτες. Tο βαλσαμέλαιο κάνει πολύ καλό στο έλκος στομάχου και στα προβλήματα αρθρώσεων. Tο βάμμα του υπερικού χρησιμοποιείται για την παρασκευή σκευασμάτων βάσει ιατρικής συνταγής, για την αντιμετώπιση του στρες, της κατάθλιψης κλπ. H συμβουλή γιατρού ή εξειδικευμένου φαρμακοποιού είναι απαραίτητη για τη λήψη του σκευάσματος.


Σιρόπι με βότανα, ρόδι και μέλι για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και το κρυολόγημα

Ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα της λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι βήχα και θα τους αντιμετωπίσουμε δραστικά και φυσικά με τα βότανα που μας δίνει η φύση. Κάθε χειμώνα ο βήχας μας ταλαιπωρεί αφάνταστα!


Δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε φάρμακα όταν η φυσή μας δίνει την θεραπεία και μάλιστα από μια μεγάλη γκάμα βοτάνων που είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση του βήχα. Επιλέξαμε μερικά από τα βότανα που βοηθάνε στην αντιμετώπιση του βήχα και φτιάξαμε ένα σιρόπι για να δούμε αν πράγματι δουλεύει και πραγματικά ο βήχας σταμάτησε και ο λαιμός ανακουφίστηκε.

Είναι αποτελεσματικό και πολύ ευεργετικό σιρόπι για την θεραπεία του βήχα. Ανακουφίζει, καταπραϋνει τον λαιμό και βοηθάει στην απομάκρυνση των βλεννωδών εκκρίσεων από τους πνεύμονες.

Φτιάξαμε δυο συνταγές,

Κεφίρ, το ευεργετικόν

Στον  ανθρώπινο  γαστρεντερικό  σωλήνα  υπάρχει  ένας  τεράστιος  πληθυσµός βακτηριδίων,  που  συνιστούν  την  λεγόµενη µικροβιακή  χλωρίδα.  Αυτή  ακριβώς  η χλωρίδα παίζει σηµαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και χωρίς τις επιδράσειςτης, η διαβίωση  ενός οργανισµού θα ήταν από δύσκολη  έως αδύνατη. Σε σχέση µε άλλες περιοχές του πεπτικού συστήµατος, το παχύ έντερο παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα πυκνό πληθυσµό βακτηριδίων. Κάποια λοιπόν από αυτά τα στοιχεία της χλωρίδας τουπαχέος εντέρου έχουν παθογόνο δράση, ενώ κάποια άλλα επιδρούν άκρως θετικά σε πολλούς τοµείς της ανθρώπινης υγείας.
Κεφίρ, το ευεργετικόν


Σε αυτή την δεύτερη κατηγορία ανήκουν πολλά στελέχη των µπιφιντοβακτηρίων και των γαλακτοβάκιλλων, που όπως επιβεβαιώνεται από δεκάδες έρευνες συνεισφέρουν στη µείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, προάγουν την λειτουργία  του  ανοσοποιητικού,  προστατεύουν  έναντι  φλεγµονών  του  εντέρου, βελτιώνουν την ανοχή του ατόµου στην λακτόζη, ενώ τέλος εικάζεται πως κατέχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες (µέσω της αναστολής της δράσης ενζύµων του εντέρου, που µετατρέπουν

29/11/2015

ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΥΡΙ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΟΛΟΚΥΘΑ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΥΚΟ


ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


ΚΥΔΩΝΙΑ ΨΗΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

3 κυδώνια μεγάλα
1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλυτζάνια
κρασί ξινόμαυρο
5-6 γαρύφαλλα
3 ξύλα κανέλλας
λίγο αστεροειδή γλυκάνισο
μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ


 Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στα τέσσερα χωρίς να τα καθαρίσουμε από την φλούδα, αφαιρούμε μόνο τα κουκούτσια.....

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι  με την φλούδα προς τα πάνω.

Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, προσθέτουμε το κρασί, τα γαρύφαλλα και την κανέλα., καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 190 βαθμούς  για 1 ώρα περίπου.


Στη  συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, γυρίζουμε τα κυδώνια από την άλλη μεριά προσθέτουμε τον γλυκάνισο  και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα.


Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε σκέτα ή  με μέλι