26/10/2018

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

1 κιλό ψαρονέφρι  κομμένο σε κομμάτια
 1 κούπα ελαιόλαδο
 5 πατάτες
 3 κολοκυθάκια
 2 μελιτζάνες
 4 πιπεριές πράσινες
 2 πιπεριά κόκκινες
  2 κρεμμύδια
 2 σκελίδες σκόρδο
 5 λιαστές ντομάτες
 2 κούπες φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες
 5 καρότα
αλάτι – πιπέρι – ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το κρέας στην γάστρα με όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε την γάστρα στο ψυγείο για μια μέρα η από βραδύς να πάρει το κρέας την γεύση των λαχανικών.


Πριν το βάλουμε στο φούρνο ρίχνουμε στο φαγητό ένα ποτήρι νερό, ψήνουμε για δυο ώρες στους 200 βαθμούς.
Προς το τέλος του ψησίματος εάν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω κομμάτια κεφαλογραβιέρας και αφήνουμε το φαγητό στον φούρνο ωσότου να λιώσει καλά το τυρί

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 


ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 30 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 120 λεπτά

24/10/2018

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΒΟΥΝΗΣΙΑ

                                                                                            

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

300 γρ. σύγκλινο
500 γρ. χυλοπίτες250γρ.  σάλτσα  ντομάτας
200γρ σάλτσα βουνήσια
λίγο ελαιόλαδο
θυμάρι
βασιλικό
μπούκοβο
αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σύγκλινο να μαγειρευτεί ελαφρά (αφού το έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια). Ρίχνουμε την σάλτσα  ντομάτας, την σάλτσα βουνήσια,  το θυμάρι, το βασιλικό, το μπούκοβο, και το αλατοπίπερο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πάρουν μια βράση.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις χυλοπίτες, αφού βράσουν και τις στραγγίσουμε τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το σύγκλινο, ανακατεύουμε για λίγο έχοντας την φωτιά χαμηλά.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 λεπτά

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

200 γρ. ντομάτες σφιχτές, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
200 γρ. ντομάτες σφιχτές, χωρίς σπόρια, πολτοποιημένες (στο μούλτι)
180 γρ. κολοκυθάκια, χοντροτριμμένα στον τρίφτη
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
6-7 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
αλάτι & πιπέρι
260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300-500 ml έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας παράλληλα το μείγμα με το χέρι ή με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι (στάθμη: περίπου 2 δάχτυλα) σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθούν τα περιττά λάδια. Σερβίρουμε τους ντοματοκεφτέδες ζεστούς πλάι σε γιαούρτι ανακατεμένο με λίγο μπούκοβο ή τυροκαυτερή.

ΠΗΓΗ: alati-piperi.gr

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 κιλό βούτυρο
2 βανίλιες
2 κρόκοι αυγού1 μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι κονιάκ
1 κούπα ζάχαρη άχνη
500γρ. αμύγδαλα
2 κιλά αλεύρι
1/2 κιλά ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

Χτυπάμε για 3/4 της ώρας το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το κονιάκ, τους κρόκους, τις βανίλιες, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.

Αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε μέτριο φούρνο. . Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστοί πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες με την άχνη

Καλές γιορτές

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 35 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30 λεπτά

ΧΑΛΟΥΜΙ ΣΧΑΡΑΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

250 γραμμάρια χαλούμι
250 γραμμάρια βερίκοκα κομμένα σε κύβους
1/4 φλιτζάνι νερό1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λάιμ
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ


Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι ρίχνοντας το νερό μαζί με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνετε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέστε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα. Μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια εστία για περίπου 10 - 15 λεπτά. Έπειτα πολτοποιήστε τα βερίκοκα με ένα πιρούνι και αφαιρείτε από την εστία. Σ' αυτό το σημείο μπορείτε να αποθηκεύστε το μείγμα στο ψυγείο για να ψυχθεί πιο γρήγορα.

Στη συνέχεια κόβετε το χαλούμι σε οχτώ φέτες
Ζεστάνετε μια σχάρα (τηγάνι) σε υψηλή θερμοκρασία και μαγειρέψτε το χαλούμι για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά.  Αφαιρέστε από το τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει ελαφρά.
Τοποθετήστε σε κάθε πιάτο από 3-4 φέτες απλώνοντας στην κορυφή από 1 κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα βερίκοκο. Πασπαλίζουμε με το δυόσμο μαζί με ξύσμα λάιμ και σερβίρετε.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη μαρμελάδα βερίκοκο


ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30 λεπτά

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για τη ζύμη

2 ποτήρια νερού λάδι
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι νερού καστανή ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικεν πάουντερ
1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ


1 κουταλακι του γλυκού κανελλογαρύφαλλο σε σκόνη
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κιλό περίπου αλεύρι
για το μέλωμα

2 φλιτζάνια τσαγιού μέλι
2 φλιτζάνια τσαγιού καστανήζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή που να πλάθεται εύκολα.

Παίρνουμε ζύμη και την πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, αφήνουμε τη ζήμη για  δέκα λεπτά και πλάθουμε ξανά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα. ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου

Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε το σιρόπι, μόλις πάρει βράση το ξαφρίζουμε και ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα - λίγα μέσα σε αυτό, τα αφήνουμε 3-4 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Τα τοποθετούμε προσεκτικά σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Καλά Χριστούγεννα!!!!!!

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 50 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 80 λεπτά

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

200 γρ. πρόβειο βούτυρο
80 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλο σκόνη καβουρδισμένο
260 γρ. αλεύρι
20 γρ. κακάο



Για το γλάσο:

200 γρ. άχνη ζάχαρη
5 γρ. κακάο
ασπράδι από 1 μικρό αβγό
1 κουτ. του γλυκού χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Τοποθετείτε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ ή σε ένα μπολ και τα ζυμώνετε. Όπως το ζυμάρι είναι μαλακό, το απλώνετε σε μία λαδόκολλα σε πάχος 1-1,5 εκ. και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Κατόπιν το κόβετε σε διάφορα σχήματα με κουπ-πατ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά.
Ετοιμάζετε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και με ένα πινέλο γλασάρετε τους κουραμπιέδες όταν κρυώσουν. Τους διατηρείτε σε μεταλλικό κουτί.

Πηγή: www.forher.gr

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 30 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 20 λεπτά


23/10/2018

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

7 μέτρια μήλα
1 βιτάμ
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κούπα αμύγδαλα και καρύδια
6 αυγά
6 φλιτζάνια του καφέ αλεύρι
1 φακελάκι μπέικεν
6 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό
άχνη ζάχαρη και κανέλλα για στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ


Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς . Σε ταψί Νο38 βάζουμε το βιτάμ την κανέλα και τη ζάχαρη τοποθετώντας τα στο φούρνο, ενώ προθερμαίνετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να λιώσει η ζάχαρη.

Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμαι από το κέντρο τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε ροδέλες . Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τοποθετούμε τις ροδέλες στον πάτο του, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνια . Κόβουμε χοντροκομμένα καρύδια και αμύγδαλα και τα βάζουμε στα κενά από τις ροδέλες του μήλου. Το αφήνουμε για λίγο ακόμη στον φούρνο.

Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ασπράδια από τα αυγά , ρίχνουμε σιγά σιγά τους κρόκους το αλεύρι, το μπέικεν και το χλιαρό νερό ανακατεύοντας για 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

Αμέσως μετά ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε το γλυκό για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την μηλόπιτα για 3-5 λεπτά να κρυώσει.

Αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μια πιατέλα ρίχνουμε πάνω από την μηλόπιτα την άχνη και τέλος λίγη κανέλα σε σκόνη.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 25 λεπτά