08/01/2022

Κότσι χοιρινό

 

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • Κότσι χοιρινό
  • σκόρδο (σκελίδες)
  • αλάτι, πιπέρι
  • γαρίφαλα
  • πατάτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Πάρτε ένα κότσι χοιρινό (ή δύο ανάλογα με τα άτομα), αλατοπιπερώστε καλά και χώστε μέσα στο ψαχνό σκελίδες σκόρδο και γαρύφαλλα... Μην τρυπήσετε όμως την πέτσα για να έχει ωραία εμφάνιση όταν το σερβίρετε...
Περιχύστε το κότσι με χυμό απο 2 λεμόνια και 2 πορτοκάλια και λίγο λάδι.

Βάλτε σε γάστρα και ψήστε το σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για 4 ώρες ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού. Περίπου 1 1/2 ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο μπορείτε να προσθέσετε στο ζουμί πατάτες (που τις έχετε ήδη αλατοπιπερώσει) κομμένες σε μικρά κομμάτια.

Αν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να το βάλετε σε ταψί αλλά φροντίστε να το καλύψετε καλά με αλουμινόχαρτο, για να ψηθεί σωστά χωρίς να στεγνώσει...

Πηγή: bettyscuisine.blogspot.com


ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ 

3 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο

2 κούπες γάλα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Πάπρικα καπνιστή

3-4 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 

Πλένουμε καλά το συκώτι και το τοποθετούμε σε ένα σκεύος σε μια στρώση.

Το καλύπτουμε με το γάλα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον.  

Στραγγίζουμε το συκώτι και το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.

Αν θέλουμε το κόβουμε σε κομμάτια ή σε λωρίδες.Το αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα.

 

Σε πλατύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε το συκώτι. Αφήνουμε για 1-2΄να ψηθεί από την μια πλευρά και γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.

Προσοχή δεν το παραψήνουμε για να μην στεγνώσει γιατί θα σκληρύνει και θα χάσει την γεύση του.

Προσθέτουμε το μπαλσάμικο, σβήνουμε την φωτιά, αφήνουμε λίγο να σταθεί και σερβίρουμε ζεστό με σαλάτα της αρεσκείας μας.

 

 

 

Λαδένια – η Ελληνική νηστίσιμη πίτσα!

 ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για την ζύμη:

750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά ξερή (8 γρ.)

1 κ. γλ. Ζάχαρη

1 κ. γλ. αλάτι

1 κ. γλ. ρίγανη

4 κ. σ. ελαιόλαδο

Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 2- 2 ½  κούπες)

Για την γέμιση:

3 ντομάτες ώριμες

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

1 πιπεριά πράσινη

Μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβα

Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη

Λίγο ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι και την ρίγανη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική.

Λαδώνουμε το μπολ και την επιφάνεια της ζύμης, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο – περίπου 2 ώρες, ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης:

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 200ο,μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας, λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε την ζύμη με τα χέρια να καλύψει όλο το ταψί, λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης και απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ρίγανη και ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, στην δεύτερη θέση από κάτω, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί καλά το ζυμάρι.

 Απολαμβάνουμε την λαδένια ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Πηγή συνταγής.bettyscuisine.blogspot.com