13/12/2015

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΒΟΥΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

Υλικά για 4 μερίδες

8 αυγά ελευθέρας βοσκής
400 γραμμάρια μανιτάρια
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα βουνήσια (Συνταγή της γιαγιάς)
2 κουταλιές γάλα
Λίγο λάδι
Αλάτι πιπέρι
Λίγο μπάτσιο τριμμένο
Η ποσότητα των υλικών μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τα γούστα  του καθενός.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 


Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μανιτάρια, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι  με λίγο ελαιόλαδο, στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι ένα κουτάλι σάλτσα βουνήσια και ανακατεύουμε λίγο με ξύλινη κουτάλα.


 Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με 2 κουταλιές γάλα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα περιχύνουμε στα μανιτάρια και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά από κάτω.

 Γυρνάμε προσεκτικά την ομελέτα για να ροδίσει και από την άλλη μεριά, στο τέλος εάν θέλουμε ρίχνουμε από επάνω τριμμένο μπάτσιο


ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Υλικά για 50 παξιμάδια:

1 κιλό περίπου αλεύρι σκληρό
2 κουταλάκια γλ. μπέικιν
1 1/2  νεροπότηρο ελαιόλαδο

1 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη
4-5 κουταλιές κονιάκ
1 νεροπότηρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλ. σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο
200 γρ. σταφίδες ξανθές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

Ανακατεύουμε τις σταφίδες με μια κουταλιά αλεύρι.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς.

Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με την ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ, διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
Ρίχνουμε και το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε, ζυμώνοντας πάντα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από 1 κιλό, πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακή και ελαστική αλλά να μην κολλάει.

Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες  και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.

Μεταφέρουμε την ζύμη σε επιφάνεια εργασίας που την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, την μοιράζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε φρατζόλες. Τις τοποθετούμε στο ταψί και χαράζουμε σε ίσες αποστάσεις, αρκετά βαθιά, την επιφάνεια χωρίς να φτάσουμε στον πάτο.


 Ψήνουμε για μισή ώρα, αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, κόβουμε τα παξιμαδάκια στα σημεία που τα είχαμε χαράξει, 
τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά ακόμα στους 100 βαθμούς, μέχρι να στεγνώσουν καλά.

Πηγή:  bettyscuisine.blogspot.com

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

1 κοτόπουλο μέτριο
500 γρ χυλοπίτες
2-3 κρεμμύδια
150 πιπεροσαλάτα(ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ)
Λάδι
Αλάτι
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Πιπέρι (άσπρο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 


Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι στην συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο (κομμένο σε μερίδες), την πιπεροσαλάτα, αλάτι , λίγο πιπέρι άσπρο και το κρασί .

Αφού ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο προσθέτουμε το νερό, και αφήνουμε να μισοβράσει.

Στη συνέχεια αφαιρούμαι το κοτόπουλο και ρίχνουμε της χυλοπίτες στη κατσαρόλα.. Προς το τέλος βάζουμε ξανά το κοτόπουλο να πάρει μια βράση μαζί με της χυλοπίτες .

Καλή όρεξη και καλό χειμώνα .

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 λεπτά

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

250 γρ αλεύρι ολικής
250 γρ αλεύρι ζυμωτό
30 γρ μαγιά νωπή (ή 9 γρ ξερή)
4 κουταλιές σούπας λιναρόσπορος καφέ
2 κουταλιές σούπας λιναρόσπορος χρυσός
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Νερό χλιαρό όσο πάρει

Για πασπάλισμα: λίγο λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο, σουσάμι ή μαυροκούκι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 


Τρίβουμε στο μούλτι το λιναρόσπορο, να σπάσουν τα σποράκια του. Σε ένα μπολάκι τρίβουμε με το χέρι την νωπή μαγιά, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το ζυμωτό αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και μια πετσέτα, (αν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά, δεν ακολουθούμε αυτή την διαδικασία, απλά ανακατεύουμε την ξερή μαγιά με το αλεύρι).

Αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.
Αν δεν δημιουργηθούν φουσκάλες, σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με την μαγιά, οπότε δεν την χρησιμοποιούμε γιατί δεν θα φουσκώσει το ψωμί, στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής με το ζυμωτό και το αλάτι, προσθέτουμε την μαγιά, το ελαιόλαδο, τον λιναρόσπορο και ξεκινάμε το ζύμωμα με τον γάντζο, προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, θα χρειαστεί περίπου 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε εκεί την ζύμη,ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας και μοιράζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια.
Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο, 
σουσάμι ή μαυροκούκι.Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε βαθιές χαρακιές στην επιφάνεια έτσι το ψωμάκι μας θα ψηθεί ομοιόμορφα και δεν θα «σκάσει».
Τοποθετούμε τα ψωμάκια μας στο ταψί του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένα μέχρι να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Συνήθως ζεσταίνω τον φούρνο στους 30 βαθμούς, τον σβήνω και βάζω το ψωμί εκεί για να φουσκώσει, χρειάζεται τουλάχιστον 1 ώρα, 
ενώ εκτός φούρνου μπορεί να πάρει και 2 ώρες, ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και αφού φουσκώσει το ψωμάκι, το ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου,
 ανάλογα με το μέγεθος.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, χτυπώντας με το χέρι το κάτω μέρος αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τον φούρνο,το καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Πηγή: bettyscuisine.blogspot.com

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 160 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 50 λεπτά

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 γαλοπούλα περίπου 4 - 5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτoκαλιού
1/2 κούπα μαργαρίνη

Για τη γέμιση

1/2 κούπα ρύζι για πιλάφι
1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
Τα εντόσθια της γαλοπούλας
1 κούπα κάστανα (βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα)
35 γρ. κουκουνάρι
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
λίγο αλάτι - λίγο πιπέρι
1/2 κούπα νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για τη γέμιση: Πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι και τον κιμά. Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέτετε τα κάστανα, το κουκουνάρι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Για τη γαλοπούλα: Πλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα και την αφήνετε να στραγγίξει. Την αλείφετε με λίγο από το μίγμα των χυμών λεμονιού και πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει τη μαργαρίνη λιωμένη. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, τη ράβετε και την τοποθετείτε μέσα σ' ένα ταψί με νερό, βάζοντας το στήθος της προς τα πάνω. Την αφήνετε να ψηθεί στους 160 C τόσες ώρες όσες είναι τα κιλά της. Σ' όλη τη διάρκεια του ψησίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα την αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και μαργαρίνης και συμπληρώνετε στο ταψί νερό, αν χρειασθεί.


Για τη γαρνιτούρα:

Σοτάρετε σε λίγο βούτυρο τα καρότα, τα μανιτάρια, τα αγγιναράκια και τις φλούδες πορτοκαλιού για μερικά λεπτά και τα τοποθετείτε γύρω από τη γαλοπούλα. Πριν παρουσιάσετε τη γαλοπούλα, την περιχύνετε με λίγο ζεστό κονιάκ και την ανάβετε.

 
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 120 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 180 λεπτά

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1,5 κιλό χοιρινό κρέας


 2,5 κιλά σέλινο 300γρ. λάδι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
150 γρ πιπεροσαλάτα
1 κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Βράζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε τρία ποτήρια του νερού ζωμό.

Σε μία άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το λάδι, προσθέτουμε τα σέλινα χοντροκομμένα και τα σοτάρουμε δέκα λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό και την πιπεροσαλάτα, το αλάτι και πιπέρι, το κρέας και το ζωμό που έχουμε κρατήσει. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά. Αν θέλουμε, στο τέλος προσθέτουμε αβγολέμονο. Σερβίρεται ζεστό .

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 45 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 180 λεπτά

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

200 ml ελαιόλαδο
3 kg αρνάκι μπούτι ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
3 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ζωμό λαχανικών
20 τεμάχια κάρδαμο
Λίγη φρέσκια ρίγανη
Ζωμό από 2 λάιμ
Αλάτι-Πιπέρι
Γιαούρτι στραγγιχτό περασμένο με λίγο ζωμό απ’ το μαγειρεμένο κρέας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Βάζουμε τα κοκάλα του αρνιού σε κατσαρόλα μαζί με το νερό να βράσουν για 30 λεπτά περίπου.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε να σοτάρουμε. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, το κάρδαμο, αλάτι, πιπέρι, το χυμό από 2 λάιμ και τη φρέσκια ρίγανη. Προσθέτουμε λίγο ζωμό από τα κόκαλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Τοποθετούμε το κρέας σε μικρά πυρέξ και προσθέτουμε το γιαούρτι αφού το έχουμε ανακατέψει με λίγη σάλτσα από το κρέας. Ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 40 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 180 λεπτά

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ & ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

800 γρ.  χοιρινό (κόντρα) χωρίς κόκαλο

100 γρ  λάδι
λιαστές ντομάτες σε λάδι
2 κουτάλια της σούπας βούτυρο
λίγο δεντρολίβανο και θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 γρ κρόκο Κοζάνης
1 κρασοπότηρο κόκκινο ξερό κρασί 
αλάτι και πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

Πλένουμε καλά το κρέας, το βάζουμε στην γάστρα και το σοτάρουμε  με το λάδι, το βούτυρο, σκόρδο το δεντρολίβανο και το θυμάρι από όλες τις μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και απλώνουμε πάνω από το κρέας το σαφράν και βάζουμε τη γάστρα  με κλειστό το καπάκι, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.Ψήνουμε γυρίζοντας τακτικά το κρέας και περιχύνοντάς το με τα υγρά που βγάζει. Προς το τέλος ρίχνουμε και το κρασί και αφαιρούμαι το καπάκι για να ξεροψηθεί.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό για να μη μείνει το κρέας στεγνό. Μπορούμε να το σερβίρουμε με πατάτες φούρνου η τηγανιτές

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 35 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 120 λεπτά

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

Πάνα (μπόλια) χοιρινή ή αρνίσια
1 κιλό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο 
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
7-8 κουταλιές γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Πλένουμε καλά την πάνα και την ξεπλένουμε με ξύδι και νερό.
 Ρίχνουμε στον κιμά το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το πιπέρι ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε το γάλα ενώ τα δουλεύουμε ωσότου να γίνει το μείγμα αφράτο. Στη συνέχεια κόβουμε την πάνα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και βάζουμε σε κάθε κομμάτι περίπου μια κουταλιά από τον κιμά.
 Διπλώνουμε τις δυο πλευρές προς τα μέσα και τυλίγουμε σε μικρό ρόλο.
Ψήνουμε τις σεφταλιές στα κάρβουνα ενώ τις γυρνάμε γύρω γύρω, προσέχοντας να μην μας αρπάξουν .

Για κρασί προτείνουμε  ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 35 λεπτά

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 λεπτά